Hedera-kasvi, joka tunnetaan yleisesti nimellä muratti, on köynnös- ja maanpeitekasvien suku, joka kuuluu Araliaceae-perheeseen. Ne ovat arvostettuja viehättävän vihreän lehtensä ja kykyjensä vuoksi kiivetä ja peittää pintoja, kuten seiniä, aitoja ja puita.
Muratin lehdet ovat ikivihreitä ja yleensä lobuloituja tai kämmenmäisiä. Ne tulevat eri vihreän sävyissä, lajista ja lajikkeesta riippuen. Sen pääominaisuus on kyky kiivetä ja tarttua pintoihin adventiivijuurien avulla, jotka kehittyvät varsien varrella.
Muratin kukat ovat pieniä ja yleensä eivät kovin huomattavia. Ne tuottavat myrkyllisiä mustia tai tummanvioletteja marjoja kukinnan jälkeen (älä nauti). Muratteja on monia lajeja ja lajikkeita, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä.
Se suosii epäsuoraa valoa, vaikka se voi sietää myös heikkoja valaistusolosuhteita.
Sen ainutlaatuinen yhdistelmä butyraatti-happoa, yhdessä muiden orgaanisten happojen ja eteeristen öljyjen kanssa, toimii synergisesti varmistaakseen hyvän suoliston mikrobitasapainon.
-Maintaa suoliston mikrobiotan tasapainoa hallitsemalla pääasiallisia suolistopatogeenejä (kuten Salmonella spp, E. coli ja Clostridium spp.) ja edistämällä hyödyllisten endogeenisten bakteerien kasvua.
-Sallii suuremman energian saannin ruokinnasta ja parantaa ravinteiden saatavuutta ja laatua.
-Edistää ravinteiden imeytymistä lisäämällä suolen villusten pituutta ja pinta-alaa.
-Edistää ruoansulatusta stimuloimalla ruoansulatusentsyymejä.
-Edistää suoliston eheyttä.
-Hyödylliset vaikutukset koko ruoansulatuskanavassa.